Mayalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Mayalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Pide

Mayalı pide, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırından alınan sıcacık pideler iftar sofralarını zenginleştirir. Mayalı pide, kişinin damak zevkine göre sade veya çeşitli malzemelerle yapılabilir. Kaşarlı, sucuklu, kuşbaşılı, kıymalı, yumurtalı ve karışık pide gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Mayalı pidenin hamuru, mayanın etkisiyle kabararak, ilk kez deneyecek olanlara bile "ufacık mayadan ne kadar çok pide çıktı" dedirtir. Üstelik mayalı pidenin ana malzemesi olan mayayı her marketten kolaylıkla temin edebilirsiniz. Hazırlaması oldukça pratik olan bu lezzet için ister kuru maya isterseniz de yaş maya kullanabilirsiniz. Kuru veya yaş maya kullanmanız pidenin tadını değiştirmez. Özellikle köy yerlerinde taş fırında odun ateşinde yavaş yavaş pişirilen mayalı pidenin tadı damaklardan silinmez.

Mayalı Pide İçin Gereken Malzemeler

  • 1 adet yaş maya (42 gramlık)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • 1 su bardağı Ayçiçek yağı (İsteğe göre zeytinyağı kullanılabilir.)
  • 5 su bardağı beyaz un
  • Yarım yemek kaşığı tuz

Mayalı Pide Hamuru Nasıl Yapılır?

Mayalı pide hamurunun hazırlanmasındaki ilk aşama, oda sıcaklığındaki yaş mayanın derince bir kaba konmasıdır. Üzerine toz şeker ve ılık su ilave edilir. Maya kabarana kadar ağzı kapalı şekilde dinlendirilir. Mayanın kabarma hızı, ortam sıcaklığına bağlıdır. Sıcak bir yere bekletirseniz 5-10 dakikanızı alacaktır. Kabın içine sütü, Ayçiçek yağını, tuzu ve unu ekleyin. Unu azar azar ve eleyerek eklemek, hamurun daha havalı olmasını sağlar. Mayalı pidenizin hamuru kulak memesi kıvamında yumuşak bir hale geldiğinde yoğurma işlemi tamamlanmış demektir. Hamurun üzeri bir bez veya tencere kapağı yardımıyla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Sıcak bir ortamda hızla kabaran hamurunuz şekil vermeye hazır hale gelecektir.

Mayalı Pide Nasıl Şekillendirilir?

Mayalı pide hamurunuza istediğiniz şekli vererek, isterseniz kapalı veya açık pide halinde sunabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü kızarana kadar pişirip, fırından çıkmasına yakın üzerine tereyağı sürebilirsiniz. Eğer sade pide yemek istemiyorsanız, mayalı pidenizin malzemelerini nasıl hazırlayacağınıza göre belirleyebilirsiniz. Örneğin, kıymalı mayalı pide yapmak istiyorsanız, iç harcını aynı karnıyarık yemeğinde olduğu gibi hazırlayabilirsiniz. İsteğe göre kıymalı mayalı pidenizin üzerine yumurta kırarak farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Valay

12 Temmuz 2024 Cuma

Mayalı pide hamurunu hazırlarken maya neden kabarmadı? Ortam sıcaklığı gerçekten bu kadar önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Valay,

Mayalı pide hamurunun kabarmamasının birkaç nedeni olabilir. En yaygın sebeplerden biri, ortam sıcaklığının yetersiz olmasıdır. Maya, belirli bir sıcaklık aralığında aktif hale gelir ve fermentasyon işlemine başlar. Eğer ortam çok soğuksa maya yeterince aktif olamaz ve hamur kabarmaz.

Ayrıca, kullandığın mayanın taze olması da önemlidir. Eski veya uygun şartlarda saklanmamış maya etkisini kaybedebilir. Süt veya su gibi sıvıların sıcaklığı da kritik bir rol oynar; çok sıcak veya çok soğuk sıvılar maya aktivitesini olumsuz etkileyebilir.

Son olarak, hamur yoğurma süresi ve yoğurma tekniği de mayanın işlevini yerine getirmesinde önemlidir. Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak mayalama işlemini gerçekleştirmek, daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?dir?

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?dir?

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar?

1 Kilo Kıymadan Kaç Pide Çıkar?

Etli Pide Kalori 1 Adet Etli Pide Kaç Kalori?dir?

Etli Pide Kalori 1 Adet Etli Pide Kaç Kalori?dir?

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Bafra Pide Tarifi ve Malzemeleri

Bafra Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri