Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Pide

Şekerli Pide Nedir?

Şekerli pide, Elazığ ve Gaziantep yörelerinde yaygın bir şekilde hazırlanan geleneksel bir pide çeşididir. Bu lezzetli pide, tuzu alınmış inek peyniri kullanılarak hazırlanır. Genellikle ana yemek olarak tüketilse de, şekerli pide akşam yemeklerinden sonra tatlı niyetine de sunulabilir. Elazığ ve Gaziantep'te genellikle iç harcı evde hazırlanır ve pişirilmesi için fırına gönderilir. Ancak, şekerli pide evde de kolaylıkla pişirilebilir. Ev ortamında hazırlayabileceğiniz bu lezzetli pide ile misafirlerinizi etkileyebilir ve sofralarınıza farklı bir tat katabilirsiniz.

Şekerli Pide İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
  • Yarım kilo tuzsuz inek peyniri
  • 125 gram margarin

Şekerli Pide Nasıl Yapılır?

Şekerli pidenin hamuru için geniş bir kabın içine un elenerek alınır. Ortası açılarak maya el ile ezilerek eklenir. Ezilen mayanın üzerine 1 kahve kaşığı toz şeker ve ılık su eklenerek maya su ile iyice ezilir. Üzerine tekrar süt, yeteri kadar tuz ve 1 çay bardağı sıvı yağ eklenip homojen bir şekilde yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamına göre süt ya da un eklenip kıvamı ayarlanabilir. Hazırlanan hamurun üzeri sıkıca kapatılarak sıcak bir ortamda yarım saat mayalandırılır.

Çukur bir kabın içine tuzsuz peynir alınarak ezilir. Üzerine toz şeker, yumurtalar ve oda sıcaklığında erimiş margarin eklenerek karıştırılır. Margarin ocakta hafif eritilerek malzemelere eklenebilir. Mayalanan hamurdan göz kararı parçalar alınarak tezgâhın üzerinde el ile açılır. İçine hazırlanan iç harçtan yayılarak hamurun kenarı pide şeklinde kıvrılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Fırın kabı yağlanarak hazırlanan pideler fırın kabına sıralanır. Pideler 200 derecelik fırına verilerek üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletilir. Fırından alınan pideler ilk sıcaklığını attıktan sonra servise sunulur.

Ekstra İpuçları

  • Hamurun daha iyi kabarması için mayalandırma süresini uzatabilirsiniz.
  • İç harcına ekleyeceğiniz birkaç damla limon suyu, pidenin daha lezzetli olmasını sağlayabilir.
  • Pidelerin üzerini fırına vermeden önce hafifçe yumurta sarısı ile fırçalayarak daha parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?dir?

Kaşarlı Pide Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide İçi Hazırlama Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide İçi Hazırlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Pide Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Nasıl Yapılır?

Pide Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri

İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri