Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri

Samsun Pide

Samsun pidesi, Karadeniz Bölgesi'nin en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu yazıda, Samsun pidesinin yapımı için gerekli malzemeleri, hamurun nasıl yoğrulacağını ve kapalı pidenin nasıl hazırlanacağını detaylı bir şekilde ele alacağız.

Gerekli Malzemeler

  • 3-4 su bardağı elenmiş un
  • Yarım paket yaş maya veya bunun yerine instant maya
  • 1 çorba kaşığı silme yoğurt (süzme yoğurt tercih edilmelidir)
  • 1 su bardağı ılık çeşme suyu (200 cc klasik bardak ile)
  • 1 çay kaşığı tuz (iç malzeme tuzlu olduğundan tuz miktarına dikkat edilmeli)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Üzerine sürmek için 1 yumurta

Hamurun Hazırlanışı

Elenmiş unu hamuru yoğuracağımız kaba alıp ortasını açarak instant ya da yaş mayayı ekleyin. Üzerine bir su bardağı ılık su ilave edin ve bir kaşık kadar unu bu suyun üzerine döküp biraz bekletin. Un çatladıktan sonra yoğurt ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Unun ortasına kattığınız bütün malzemelerin birbirine karışmasını sağladıktan sonra kenardan yavaş yavaş unu alarak hamuru yoğurmaya başlayın.

Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır. Hamurun durumuna göre yoğurma esnasında un ilave edilebilir. Daha sonra yoğurduğunuz hamurun üstünü kapatın. Hamur mayalanmaya dururken iç malzememizi hazırlayalım. Kapalı pideye kıyma, beyaz peynir, kaşar peyniri, pastırma eklenebilir. Damak zevkinize göre tercih ettiğiniz herhangi birisiyle iç malzemenizi hazırlayabilirsiniz. Kıymalı yapılacak ise kıymanın kavrulması gerekir.

Kapalı Pidenin Hazırlanışı

Bekleyen ve mayalanmış olan hamurdan bezeler alınır ve hafifçe unlanmış tezgâha dizilir. Bezelerin üzerini kapatın (hamurun kabuk bağlamaması için). Bezeleri tek tek alarak merdane ile unlu bir şekilde açın. Ortasına iç malzemeyi yaydıktan sonra uzun uç kısımlarını üzerine kapatıp ortada birleştirin ve uçları birleştirin. Hazırladığınız pideyi fırın tepsisine aldıktan sonra üzerine isteğe göre yumurta sarısı sürülür veya bir fırça yardımıyla unlu su sürülür. Tepsiyi fırına sürdükten sonra, fırını en yüksek dereceye ayarlayın, üzeri kızarınca pişmiş demektir.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Pide Kaç Kalori?

Pide Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ev Yapımı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri