Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Pide

Ispanaklı Pidenin Önemi

Pide, genellikle kaşar peyniri ya da et çeşitleri ile yapılmaktadır. Ancak, sebzeli pide çeşitlerinden biri olan ıspanaklı pide, vejetaryenler veya sebzeyi tercih edenler için mükemmel bir alternatiftir. Ispanaklı pide, zeytinyağı ve limon ile tüketildiğinde lezzeti daha da artmaktadır. Demir açısından da zengin olan ıspanaklı pide, diğer et ürünleri veya kaşarlı pidelere kıyasla bazı avantajlar sunar. Soğuk olarak tüketildiğinde bile lezzetinden bir şey kaybetmez. Bu yazıda, sizler için ıspanaklı pide tarifini detaylandırdım. Yapılışı oldukça basit, tadı ise bir o kadar lezzetli olan bu tarifi umarım beğenirsiniz. Kolay gelsin.

Ispanaklı Pide İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Göz kararı su

Ispanaklı Pidenin İç Malzemesi İçin

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Göz kararı zeytinyağı
  • Göz kararı tuz
  • İsteğe göre peynir ve acı pul biber

Ispanaklı Pidenin Üzeri İçin

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Sıvı yağ veya isteğe göre tereyağı

Ispanaklı Pide Nasıl Yapılır?

Ispanaklı pide yapımına başlamak için ilk olarak, bir adet orta boy kuru soğan alınır ve soyulup yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Ispanaklar da ayıklanıp güzelce yıkanır ve ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde doğranır. Orta boy bir tencerenin içine göz kararı zeytinyağı koyulur ve soğanlar pembeleşene dek bu yağda kavrulur.

Soğanlar pembeleşince, tencereye yıkanmış ve doğranmış ıspanaklar ile göz kararı tuz eklenir. Ispanaklar suyunu salıp çekene dek ara ara karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir. Ispanaklar tamamen pişince, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Pidenin hamurunu hazırlamak için, derin ve geniş bir kabın içine 4 su bardağı un, 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve 1 paket kabartma tozu eklenir. Azar azar su eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene dek yoğrulur. Hazır olan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Her parça, tek tek alınarak oval şekilde açılır ve içine ıspanaklı iç malzemesinden koyulur. İç malzemenin açılan hamurun her yerine eşit olarak yayıldığından emin olunmalıdır.

Daha sonra, hamurların kenar kısımları iç tarafa doğru kıvrılır ve bastırılarak pide şekli verilir. Küçük bir kaseye göz kararı sıvı yağ ve ayrı bir kaseye 1 adet yumurtanın sarısı koyulur. Pide hamurunun kenar kısımlarına ilk olarak sıvı yağ, daha sonra ise yumurta sarısı sürülür. Pişmeye hazır olan ıspanaklı pideler fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sudeka

12 Temmuz 2024 Cuma

Neden ıspanaklı pideyi soğuk olarak tükettiğimde bile lezzetinden bir şey kaybetmediğini belirttiniz? Bu, diğer pide çeşitlerinde de geçerli mi yoksa sadece ıspanaklı pide için mi böyle?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sudeka,

İspanaklı pidenin soğuk olarak bile lezzetini korumasının sebebi, içindeki malzemelerin ve hamurun yapısı olabilir. İspanak, pidenin içinde, diğer malzemelerle birlikte homojen bir lezzet sunar ve soğuduğunda da bu lezzetini kaybetmez. Diğer pide çeşitlerinde ise et veya peynir gibi malzemeler kullanıldığı için soğuduktan sonra lezzet kaybı olması daha olasıdır. Ancak, bu tamamen kişisel zevklere de bağlı bir durumdur. Herkesin damak tadı farklı olduğu için, başka pide çeşitlerini de soğuk olarak deneyerek kendi damak tadına uygun olup olmadığını gözlemleyebilirsin.

Sevgiler,
Sudeka

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Pide İçi Hazırlama Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide İçi Hazırlama Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cıvıklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Cıvıklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Pide Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Görele Pide Tarifi ve Malzemeleri

Görele Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Kaç Kalori?

Pide Kaç Kalori?

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri