Bafra Pide Tarifi Bafra pidesi, Samsun iline özgü, son derece lezzetli ve ünlü bir pide çeşididir. İsminin "Bafra pidesi" olmasının nedeni de bu yöreye ait olmasından kaynaklanmaktadır. Bafra pidesinin yapımı kolay gibi görünse de, lezzetinin tam anlamıyla yerinde olması için hamurunun kıvamı ve fırın ısısı gibi bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekmektedir. Bu yazıda, özellikle kış aylarında keyifle tüketilebilecek ve damaklarda iz bırakacak Bafra pidesinin tarifini detaylı bir şekilde ele alacağız. Umarım beğenirsiniz. Kolay gelsin. Gerekli Malzemeler Hamur İçin:
İç Harcı İçin:
Üzeri İçin:
Bafra Pidesi Nasıl Yapılır? Hamurun Hazırlanması: İlk olarak, bir kaseye kuru maya ile bir miktar ılık su koyun ve maya bu suda eritilir. Derin ve geniş bir kap alın ve bu kaba 7 su bardağı un ile göz kararı tuz koyup, karıştırın. Karıştırma işleminin ardından, unun içine eritilmiş mayayı da ekleyin ve son olarak yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurma işlemiyle yumuşak bir hamur elde edin. Elde edilen yumuşak hamuru 30-45 dakika arasında dinlenmeye bırakın. İç Harcın Hazırlanması: Orta boy bir tava ocağa alın ve içine tereyağı koyun. Tereyağı eriyince, içine 500 gram orta yağlı kıyma ekleyin ve orta ateşte ara ara karıştırarak kıymanın kavrulmasını sağlayın. Kavrulan kıymanın üzerine göz kararı karabiber ve tuz ekledikten sonra tüm malzemeleri karıştırın ve ocağın altını kapatın. Ocaktan alınan kıymayı ılınmaya bırakın. 3-4 adet orta boy kuru soğanı soyup ince ince doğrayın ve ılınmış olan kıymaya ekleyin. Kıyma ile soğanları iyice karıştırın. Soğanı çiğ koymak gerekmektedir; bu Bafra pidesinin özelliğidir. Pidenin Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi: Dinlenmiş olan hamurdan mandalina büyüklüğünde küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve her parçayı yuvarlak şekilde tek tek açın. Açılan hamurların her birinin üzerine kıymalı harçtan koyup yaydıktan sonra, hamurların kenar kısımlarını ortada birleştirin ve böylece kıymanın üzeri kapatılmış olur. Hazırlanmış olan pideleri fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Servis: Bafra pideleri piştikten sonra fırından alın ve sıcak haldeyken üzerine tereyağı sürün. Bafra pideleri sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun. |