Patlıcanlı PidePatlıcanlı pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcanlı pidenin en önemli püf noktası, acılı olmasıdır. Ancak çocuklarınız acılı sevmiyorsa, patlıcanlı pidenin içerisine acı ilave etmeyebilirsiniz. Patlıcanlı pide, geçmişi eskilere dayanan bir lezzettir. Hamur açmayı bilen herkes, evinde kolaylıkla patlıcanlı pideler hazırlayabilir. Şimdi size önereceğimiz tarif ile evinizde kolaylıkla patlıcanlı pide yapabilirsiniz. Patlıcanlı Pide İçin Gerekli MalzemelerPatlıcanlı Pide Hamuru İçin
Patlıcanlı Pide İç Harcı İçin
Patlıcanlı Pide Üzeri İçin
Patlıcanlı Pide Nasıl Yapılır?Pidenin hazırlanmasına hamur ile başlayalım. Unu bir hamur yoğurma kabının içerisine alalım ve orta kısmına verilen tüm malzemeleri ilave edelim. Eğer vaktiniz var ise mayayı birkaç dakika süt ile ıslatıp bekletebilirsiniz. Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurmaya devam edelim. İstenilen kıvama gelen hamurun üzerine bir bez örtelim ve mayalanması için yarım saat kadar sıcak bir ortamda bekletelim. Hamur mayasının gelmesi için beklerken iç harcı hazırlamaya geçelim. İç harç için verilen malzemelerden patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyalım. Kabukları soyulmuş patlıcanları uzunlamasına olacak şekilde iki parçaya keselim. Çukur bir kabın içerisine tuzlu su yapalım ve patlıcanları suyun içerisine alıp bekletelim. Patlıcanlar suda beklerken diğer malzemeleri hazırlamaya geçelim. Kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayalım ve yağ ilave edilmiş tavanın içerisinde kavuralım. Sivri biberleri de aynı şekilde doğrayalım ve tencerenin içerisine alalım. Diğer taraftan patlıcanları sudan alalım ve havlu kağıt ile kurutalım. Kurulanmış patlıcanları minik küpler şeklinde doğrayalım ve tencerenin içerisine alıp kavurmaya devam edelim. Kavrulmuş olan malzemelerin içerisine domatesleri rende yapalım ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim. Ardından iç harcın baharat ve tuzunu ilave edip harmanlayalım. İç harcın diğer malzemeleri olan beyaz peynir ve kaşar peynirini, patlıcanlı harç soğuduktan sonra ilave edip karıştıralım. Hazır hale gelmiş olan patlıcanlı iç harcı bir kenara alalım ve hamur kısmına geçelim. Mayası gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopartıp tabak büyüklüğünde açalım. Açtığımız hamurun iç kısmına patlıcanlı iç harçtan ilave edelim ve kenarlarını kapatalım. Kapatılan kısımlara yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılmış karışımdan sürelim. Hazırlanmış olan pideyi yağlanmış bir tepsiye alalım ve 200 derecelik fırına gönderelim. Yaklaşık 20-30 dakika veya fırının durumuna göre pişirelim. Fırında pişmiş olan patlıcanlı pideleri sıcak olarak sunum yapalım. Afiyet olsun. |
Patlıcanlı pidenin hazırlanması gerçekten bu kadar zahmetli mi? Hamurun mayalanması için gerçekten yarım saat beklemek mi gerekiyor? Çocuklarım acılı yiyecekleri sevmiyor, patlıcanlı pideyi onlara uygun hale getirmek için acıyı tamamen çıkarsam lezzeti bozulur mu?
Cevap yazMerhaba İksir,
Patlıcanlı pidenin hazırlanması biraz zaman ve emek gerektirebilir, ancak sonuçta ortaya çıkan lezzet buna değer. Hamurun mayalanması için yarım saat beklemek genellikle önerilir, çünkü bu süre hamurun kabarması ve pidenin daha yumuşak olması için gereklidir.
Äocuklarının damak tadına uygun hale getirmek için acıyı tamamen çıkarman durumunda lezzet tamamen bozulmaz, sadece biraz daha hafif bir tat elde edersin. Patlıcanlı pide, baharat dengesini ayarlayarak ve belki biraz daha fazla domates veya biber ekleyerek de çocuklarının sevebileceği bir hale getirilebilir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur! Afiyet olsun.