Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı pide, lezzeti ve zengin malzemeleriyle öne çıkan bir Türk mutfağı klasiğidir. Evde kolayca hazırlanabilen bu pide, özellikle sebze sevenler için harika bir seçenektir. Tarifin detayları ve püf noktalarıyla lezzetli bir deneyim sunar.
Patlıcanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
14 Eylül 2024

Patlıcanlı Pide


Patlıcanlı pide, hazırlanması biraz zahmetli olsa da lezzet bakımından oldukça enfes bir pide çeşididir. Patlıcanlı pidenin en önemli püf noktası, acılı olmasıdır. Ancak çocuklarınız acılı sevmiyorsa, patlıcanlı pidenin içerisine acı ilave etmeyebilirsiniz. Patlıcanlı pide, geçmişi eskilere dayanan bir lezzettir. Hamur açmayı bilen herkes, evinde kolaylıkla patlıcanlı pideler hazırlayabilir. Şimdi size önereceğimiz tarif ile evinizde kolaylıkla patlıcanlı pide yapabilirsiniz.

Patlıcanlı Pide İçin Gerekli Malzemeler


Patlıcanlı Pide Hamuru İçin


  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar ılık su

Patlıcanlı Pide İç Harcı İçin

  • 5 adet çekirdeksiz kemer patlıcan
  • 150 gr beyaz peynir
  • 2 adet orta boy domates
  • 3-4 adet sivri biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yeteri kadar tuz

Patlıcanlı Pide Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Patlıcanlı Pide Nasıl Yapılır?

Pidenin hazırlanmasına hamur ile başlayalım. Unu bir hamur yoğurma kabının içerisine alalım ve orta kısmına verilen tüm malzemeleri ilave edelim. Eğer vaktiniz var ise mayayı birkaç dakika süt ile ıslatıp bekletebilirsiniz. Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurmaya devam edelim. İstenilen kıvama gelen hamurun üzerine bir bez örtelim ve mayalanması için yarım saat kadar sıcak bir ortamda bekletelim. Hamur mayasının gelmesi için beklerken iç harcı hazırlamaya geçelim.

İç harç için verilen malzemelerden patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyalım. Kabukları soyulmuş patlıcanları uzunlamasına olacak şekilde iki parçaya keselim. Çukur bir kabın içerisine tuzlu su yapalım ve patlıcanları suyun içerisine alıp bekletelim. Patlıcanlar suda beklerken diğer malzemeleri hazırlamaya geçelim. Kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayalım ve yağ ilave edilmiş tavanın içerisinde kavuralım. Sivri biberleri de aynı şekilde doğrayalım ve tencerenin içerisine alalım. Diğer taraftan patlıcanları sudan alalım ve havlu kağıt ile kurutalım. Kurulanmış patlıcanları minik küpler şeklinde doğrayalım ve tencerenin içerisine alıp kavurmaya devam edelim. Kavrulmuş olan malzemelerin içerisine domatesleri rende yapalım ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim. Ardından iç harcın baharat ve tuzunu ilave edip harmanlayalım.

İç harcın diğer malzemeleri olan beyaz peynir ve kaşar peynirini, patlıcanlı harç soğuduktan sonra ilave edip karıştıralım. Hazır hale gelmiş olan patlıcanlı iç harcı bir kenara alalım ve hamur kısmına geçelim. Mayası gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopartıp tabak büyüklüğünde açalım. Açtığımız hamurun iç kısmına patlıcanlı iç harçtan ilave edelim ve kenarlarını kapatalım. Kapatılan kısımlara yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılmış karışımdan sürelim. Hazırlanmış olan pideyi yağlanmış bir tepsiye alalım ve 200 derecelik fırına gönderelim. Yaklaşık 20-30 dakika veya fırının durumuna göre pişirelim. Fırında pişmiş olan patlıcanlı pideleri sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İksir 26 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcanlı pidenin hazırlanması gerçekten bu kadar zahmetli mi? Hamurun mayalanması için gerçekten yarım saat beklemek mi gerekiyor? Çocuklarım acılı yiyecekleri sevmiyor, patlıcanlı pideyi onlara uygun hale getirmek için acıyı tamamen çıkarsam lezzeti bozulur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba İksir,

Patlıcanlı pidenin hazırlanması biraz zaman ve emek gerektirebilir, ancak sonuçta ortaya çıkan lezzet buna değer. Hamurun mayalanması için yarım saat beklemek genellikle önerilir, çünkü bu süre hamurun kabarması ve pidenin daha yumuşak olması için gereklidir.

ćocuklarının damak tadına uygun hale getirmek için acıyı tamamen çıkarman durumunda lezzet tamamen bozulmaz, sadece biraz daha hafif bir tat elde edersin. Patlıcanlı pide, baharat dengesini ayarlayarak ve belki biraz daha fazla domates veya biber ekleyerek de çocuklarının sevebileceği bir hale getirilebilir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur! Afiyet olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pide Kaç Kalori?
Pide Kaç Kalori?
Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pırasalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pırasalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sütlü Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sütlü Pide Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Kıymalı Pide Kaç Kalori?
Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pide Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Pide Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Pide Hamuru Nasıl Yapılır?
Pide Hamuru Nasıl Yapılır?
Pastırmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pastırmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Evde Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Evde Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri
Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri
Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri
Cantık Pide Tarifi ve Malzemeleri
Tırnak Pide Tarifi ve Malzemeleri
Tırnak Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sebzeli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Sebzeli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri
Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Şekerli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri