Kır Pidesi Tarihi ve Özellikleri Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeniyle, o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide türüdür. Günümüzde ülkemizde son derece yaygın olarak hem Doğu'da hem de Batı'da çok yaygın bir şekilde yapılan bir yiyecektir. Çok eski zamanlarda sac üzerinde yapılan bu pide türü, günümüzde hem sac ile hem ev fırınları ile hem de taş fırınlarda yapılmaktadır. Son derece etkin bir şekilde insanların sevdiği yiyecekler arasında bulunan kır pidesini bugün, şehir içerisinde bulunan tüm pidecilerde bulmak mümkündür. Dışarıda satılan kır pidelerinin fiyatı diğer pidelere göre biraz daha ucuzdur. Bu nedenle birçok kişi kır pidesini direkt olarak hazır bir şekilde alarak tüketir. Ancak belirtmek isterim ki piyasada bulunan en iyi kır pidesi bile evde yapacağınız kadar lezzetli olmayabilir. Çünkü siz kır pidesi yaparken oldukça özen göstereceksiniz ve malzemeden kısmazsınız. Fakat dışarıda yapılan pidelerde bu durum her zaman böyle değildir. Birçok zaman makinelerde dakikada onlarca pide çıktığı için bu kır pideleri hiçbir zaman evde yapılanlar kadar lezzetli olmaz. Bu nedenle eğer siz de hayatınızda hiç ev yapımı kır pidesi yemediyseniz, hemen birazdan vereceğim tarife bakarak bu lezzetli pideyi yapabilirsiniz. Bu pidelerle ister sabah kahvaltısı, ister güzel bir akşam yemeği yapabilirsiniz. Çünkü kır pidesi hemen hemen her öğün için uygun bir pide çeşididir. Şimdi kır pidesi yapılışında hangi malzemeler kullanılır? Ona değinelim. Kır Pidesi Hangi Malzemelerden Yapılır? Kır pidesi yapılışında kullanılacak malzemelere geçerken belirtmek isterim ki öncelikle iç harç malzemelerinden bahsedeceğiz ve sonrasında bu pidenin yapılışı için gerekli olan hamur ve üzeri için malzemelerden bahsedeceğiz.
Hamur İçin Gereken Malzemeler
Kır Pidesi Nasıl Yapılır? Öncelikle kır pidesi yapılışında kullanılacak olan hamurumuzu yoğurmak için bir yoğurma kabı edinelim ve bu kabın içerisine un ve yumurta sarısı hariç, tüm hamur malzemelerini ekleyelim. Tüm malzemeleri ekledikten sonra mayanın erimesini sağlayalım ve ardından unu yavaş yavaş ekleyerek hamur yapalım. Eğer çok kuru olursa bir miktar su ekleyebilirsiniz. Bu şekilde yapabildiğiniz kadar yoğurun. Hamurumuzu açtıktan sonra yaklaşık 2-3 saat boyunca bu hamurun mayalanması için bir kenara bırakalım ve tava içerisine sıvı yağ ekleyerek soğanı yemeklik bir şekilde ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanın rengi pembeleşinceye kadar iyice kavuralım ve ardından kıymanın tümünü soğana ekleyerek ikisini bir kavuralım. Bu malzemeler kavrulduktan sonra ocağı kapatmaya yakın istediğiniz baharatları ekleyerek ocaktan tavayı alın. Artık hamur mayalandı. Mayalanan bu hamurdan birkaç adet beze ayırarak, unlu bir şekilde uzunlamasına açalım. Bu hamuru açtıktan sonra tam ortasına bir miktar iç harç koyalım ve harcı tüm hamurun üzerine yayalım. Malzemelerde belirttiğimiz gibi birkaç bölgesine kaşar peyniri ekleyerek hamurun iki yanını kapatalım. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisinin dibini iyice yağlayın. Tüm pideleri bu şekilde hazırladıktan sonra fırına koyun ve iyice kızarana kadar pişirerek kır pidesi yapılışını sonlandırın. Afiyet olsun. |
Rukiye
23 Nisan 2024 Salıpide hamurunu elle mi açıyoruz merdana ilemi açıcaz yumuşak olması nasıl sağlarız.
Cevap yazAdmin
23 Nisan 2024 SalıRukiye Hanım, pide hamurunu elle açmak daha geleneksel bir yöntemdir ve pidenin yumuşak olmasını sağlar. Ancak dilerseniz merdane ile de açabilirsiniz. Hamurun yumuşak olması için mayalanma süresine dikkat edin ve hamuru yoğururken yeterince su kullanın. Ayrıca, pişirme aşamasında fırının yeterince ısındığından emin olun.