Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Kır pidesi, tarihinin oldukça eski zamanlara kadar gitmesi nedeni ile o günlerden günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan mükemmel bir pide türüdür. Birçok pide çeşidi arasında yükseklere günümüzde ülkemizde son derece yaygın olarak hem Doğuda hem de Batıda çok yaygın olarak yapılan bir yiyecektir. Çok eski zamanlarda sac üzerinde yapılan bu pide türü günümüzde hem sac ile hem ev fırınları ile hem de taş fırınlarda yapılır. Son derece etkin bir şekilde insanların sevdiği yiyecekler arasında bulunan kır pidesini bugün, şehir içerisinde bulunan tüm pidecilerde bulmak mümkündür. Dışarıda satılan kır pidelerinin fiyatı diğer pidelere göre biraz daha ucuzdur. Bu nedenle birçok kişi kır pidesini direk olarak hazır bir şekilde alarak tüketir. Fakat belirmek isterim ki piyasada bulunan en iyi kır pidesi bile evde yapacağınız kadar lezzetli olmaz. Çünkü sız kır pidesi yaparken oldukça özen göstereceksiniz ve malzemeden kısmadan bu lezzeti yapacaksınız. Fakat dışarıda yapılan pidelerde bu durum hiç de öyle değildir. Birçok zaman makinelerde dakikada onlarda pide çıktığı için bu kır pideleri hiçbir zaman sizinkiler kadar lezzetli olmaz. Bu nedenle eğer sizlerde hayatınızda hiç ev yapımı kır pidesi yemediyseniz, hemen birazdan vereceğim tarife bakarak bu lezzetli pideyi yapabilirsiniz. Bu pidelerle ister sabah kahvaltısı ister güzel bir akşam yemeği yapabilirsiniz. Çünkü kır pidesi hemen hemen her öğün için uygun bir pide çeşididir. Şimdi kır pidesi yapılışında hangi malzemeler kullanılır? Ona değinelim.

Kır pidesi hangi malzemelerden yapılır?

Kır pidesi yapılışında kullanılacak malzemelere geçerken belirtme isterim ki öncelikle iç harç malzemelerinden bahsedeceğiz ve sonrasında bu pidenin yapılışı için gerekli olan hamur ve üzeri için malzemelerden bahsedeceğiz.
  • 300 gr kadar kıyma,
  • Bir adet kuru soğan,
  • Bir miktar kırmızı biber ve karabiber,
  • İsteğe bağlı olarak bir miktar kaşar peyniri
Hamur için gereken malzemeler
  • Bir adet yumurta sarısı,
  • Bir çay kaşığı kadar sıvı yağ,
  • İki tatlı kaşığı toz şeker,
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir su bardağı sıcak su,
  • 10 gr kuru maya,
  • Son olarak üç buçuk su bardağı un
Kır Pidesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kır pidesi yapılışında kullanılacak olan hamurumuzu yoğurmak için bir yoğurma kabı elde edelim ve bu kabın içerisine un ve yumurta sarısı hariç, tüm hamur malzemelerini ekleyelim. Tüm malzemeleri ekledikten sonra mayanın erimesini sağlayalım ve ardından unu yavaş yavaş ekleyerek hamur yapalım. Eğer çok kuru olursa bir miktar su ekleyebilirsiniz. Bu şekilde yapabildiğiniz kadar yoğurun.

Hamurumuzu açtıktan sonra yaklaşık 2-3 saat boyunca bu hamurun mayalanması iççin bir kenara bırakalım ve tava içerisine sıvı yapı ekleyerek soğanı yemeklik bir şekilde ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanın rengi pembeleşinceye kadar iyice kavuralım ve adından kıymanın tümünü soğana ekleyerek ikisini bir kavuralım. Bu malzemeler kavrulduktan sonra ocağı kapatmaya yakın istediğiniz baharatları ekleyerek ocaktan tavayı alın.

Artık hamur mayalandı. Mayalanan bu hamurdan birkaç adet beze ayırarak, unlu bir şekilde uzunlamasına açalım. Bu hamuru açtıktan sonra tam ortasına bir miktar iç koyalım ve harcı tüm hamurun üzerine yayalım. Malzemelerde belirttiğimiz gibi birkaç bölgesine kaşar peyniri ekleyerek hamurun iki yanını kapatalım. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisinin dibini iyice yağlayın. Tüm pideleri bu şekilde hazırladıktan sonra fırına koyun ve iyice kızarana kadar pişirerek kır pidesi yapılışını sonlandırın.

Afiyet olsun.

Kır Pidesi Yorumları

soru

Rukiye

10 Haziran 2017 Cumartesi

pide hamurunu elle mi açıyoruz merdana ilemi açıcaz yumuşak olması nasıl sağlarız.

Cevap yaz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pide Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Pide Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Pide Kaç Kalori?

Kuşbaşılı Pide Kaç Kalori?

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri

İçli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Tırnak Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tırnak Pide Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri

Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri

Cıvıklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Cıvıklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karadeniz Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pideden Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Pideden Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Pide Kaç Kalori?

Pide Kaç Kalori?

Oktay Usta Pide Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6