Görele Pide Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Görele Pide Tarifi ve Malzemeleri

Görele Pidesi

Görele pidesi, 85 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan ve Giresun'un Görele ilçesine özgü bir lezzet olarak bilinir. Bu pidenin benzersiz tadı, yapımında gösterilen özen ve dikkatle birlikte fırının doğru ısısında pişirilmesi ve sunumuna verilen özenle elde edilir. Bu yazımda sizler için evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz Görele pidesi tarifini paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz, şimdiden kolay gelsin.

Görele Pidesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 3,5 su bardağı su
  • 4 su bardağından bir parmak az un
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

İç Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • 2 ya da 3 adet orta boy soğan
  • Göz kararı tuz

Üzeri için

  • 2 adet yumurta

Görele Pidesi Nasıl Yapılır?

Görele pidesini kıymalı olarak hazırlamak için ilk olarak, derin ve geniş bir kabın içerisine 3,5 su bardağı su koyulur. Üzerine, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenip, suyun içinde tüm malzemelerin erimesi sağlanır. Daha sonra, kabın içine 4 su bardağından bir parmak eksik olan un yavaş yavaş eklenir ve yumuşak bir hamur kıvamını alana kadar iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra, 200'er gram parçalar halinde koparılır ve her parça tek tek yumak haline getirilir. Yumak haline getirilmiş olan hamurlar dinlenip, daha kolay açılır hale gelmesi için 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlendirilen hamurlar kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda ve 10-15 cm eninde açılır.

Daha sonra, bir tava alınır ve içine 300 gram kıyma koyulup, orta ateşte kıymalar kavrulana dek ara ara karıştırılır. 2 ya da 3 adet orta boy kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra, küp-küp doğranır ve kavrulan kıymanın içine eklenir. Göz kararı tuz da tavaya eklendikten sonra, tüm malzemeler karıştırılıp, ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Görele pidesinin iç malzemesi hazır olduktan sonra, kayık şeklinde açılan hamurların her birine bu malzemeden koyulur. Malzemenin dışında kalan hamurun kenar kısımları da malzemenin üzerinde birleştirilerek hamurun üzeri kapatılır.

Bir kâseye 2 adet yumurtanın sarısı koyulur ve çırpılır. Çırpılan yumurta sarısı bir fırça yardımı ile pidelerin üzerine sürülür ve hazırlanmış olan Görele pideleri bir fırın tepsisine alınarak, önceden ısıtılmış 300 derecedeki fırında yaklaşık 10 ile 15 dakika arası kaldıktan sonra fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.

Peynirli Görele Pidesi

Görele pidesinin diğer et ürünleri ile yapılışı da bu şekildedir. Ancak, peynir ile yapılanında bazı farklılıklar vardır. Peynirli Görele Pidesinde, hamur aynı şekilde hazırlanır ve peynir olarak köy peyniri tercih edilir. Hamurun yapılışı aynı olsa da açılış şekli farklıdır. Peynirli Görele pidesinde hamur küçük bir daire şeklinde açılır ve kenar kısımları kıvrıldıktan sonra, kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülür. Hamurun iç kısmına da rendelenmiş köy peyniri koyulur ve aynı şekilde pişirilip, sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Pide Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pide Tarifi ve Malzemeleri

Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri

Samsun Pide Tarifi ve Malzemeleri

Bafra Pide Tarifi ve Malzemeleri

Bafra Pide Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşarlı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Evde Ramazan Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Pide Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pide Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Kır Pidesi Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Peynirli Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Pide İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kapalı Pide Tarifi ve Malzemeleri